Boeken vragen om een specifieke gemoedstoestand. Na een verpletterende ‘A little life’ lees je geen andere klepper (die voelt sowieso flets), midden in je examenperiode grijp je niet naar Joyce en Proust is maar zelden aan het strand te vinden. Hier is alvast een voorschrift voor ‘Us’.

De roman drijft volledig op 3 personages: Douglas, Connie en hun zoon Albie. Wanneer Albie het huis uittrekt, kondigt Connie aan dat ze er ook vandoor gaat: hun werk/huwelijk zit erop. Alleen staat er nog een ‘grand tour’ door Europa op het programma.

Met ‘Us’ prepareerde David Nicholls een smakelijk hapje voor onderweg. Deze roman leest goed weg tussen 2 kleppers door, in het zeldzame literatuurvacuüm (‘Wat zal ik nu lezen?’), of letterlijker: op de trein. Douglas Petersen – eerlijk, normaal, conventioneel – schetst een herkenbaar huwelijksportret, dat door een luchtige vertelmanier goed verteerbaar wordt.

Een voorproefje:

I’m inclined to think that, after a certain age, our tastes, instincts and inclinations harden like concrete. But I was young or at least youngher then, and more willing and malleable, and with Connie, I was happy Plasticine.

David Nicholls, Us. 2014, p. 120

Meer goed verteerbaar lekkers

1. De Gee: een verfrissende aperitief

Je zoekt een boek dat je in een uurtje of 2 kunt achteroverslaan? Een boek dat je luidop doet lachen? Dan zit je goed bij ‘De kus van een clown’. Veel lichtvoetiger dan ‘Us’, en heel wat minder blijvend (haal dit boek uit de bib).

2. Fowler: een geraffineerde appetizer

Totaal door het dolle heen’ is intelligent, ontroerend en een tikkeltje artificieel. Fans van ‘Us’ vinden ook bij Karen Joy Fowler een vlotte vertelster, een menselijke familieroman en interessante gedachtespinsels over religie en wetenschap.

3. Murray: een ambitieus dessert

Skippy tussen de sterren’ las ik zomaar. Onvoorbereid. En ik werd overdonderd. Dit boek is een volle doos donuts. Veelzijdig en verrassend. Je blijft gulzig smaken en stijlen verkennen. Opgelet: kan oprispingen veroorzaken.