2016 is aangebroken. Tijd van de goeie voornemens (stoppen met nagelbijten, dit blog reanimeren en – geen verrassingen daar – méér schrijven). Maar ook tijd om een gloednieuwe Goodreads challenge aan te gaan. Misschien komen enkele hoogtepunten uit 2015 wel op jouw lijst te staan?

2015 is een goed leesjaar geweest. Er stonden enkele flinke kleppers op het programma (‘De welwillenden met stip op één’), een paar tranentrekkers,  wat klassiekers, een handjevol verrassende tussendoortjes en een goeie scheut Murakami.

Deze boeken smaakten mij het beste:

1. A Little life – Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara-A Little LifeAls je in 2016 eens goed wil huilen, kan ik dit boek aanraden. Yanagihara schetst met een breekbaar penseel het portret van een decennialange vriendschap tussen Malcolm, JB, Willem en Jude. Doorheen het boek drijft Judes jeugdtrauma meer en meer naar de oppervlakte om bij iedereen zijn sporen na te laten. ‘A Little Life’ is broos, meedogenloos, ontroerend, en met zijn 700 pagina’s zoveel meer dan nog maar eens een portret van een getormenteerde ziel.

2. Norwegian Wood – Haruki Murakami

norwegian wood murakamiAls je in 2016 eens goed wil huilen, kan ik dit boek aanraden. ‘Norwegian Wood’ viel in 2011 al goed in de smaak, maar overrompelde me dit jaar nog veel meer. Frisse dialogen, interessante personages, authentieke emotie en, anders dan bij Yanagihara, amper pathetiek te bespeuren. Dat alles gegoten in een naturelle stijl en afgewerkt met een flinke dosis levenswijsheid.

“Know what I want to do now?” Midori asked me as she was leaving.
“I have absolutely no idea what you could be thinking,” I said.
“I want you and me to be captured by pirates. Then they strip us and press us together face to face all naked and wind these ropes around us.”
“Why would they do a thing like that?”
“Perverted pirates,” she said. […]
”And that’s the main thing you want to do now?”
“That’s it.”
“Oh boy,” I said, shaking my head.

3. Het boek van wonderlijke nieuwe dingen – Michel Faber

Michel Faber wonderlijke nieuwe dingenWordt het je op aarde al eens te veel? Dan kun je samen met dominee Peter Leigh een andere planeet gaan verkennen en aliens gaan bekeren. Hoewel het uitgangspunt mijlenver van ons bed staat, maakt Faber er een door en door menselijk verhaal van. Over de nood aan intermenselijke communicatie en houvast.

Zie hier: het enige boek dat ik 5 sterren toekende op Cutting Edge.

4. Ter voorbereiding op het volgende leven – Atticus Lish

Atticus Lish

Net als ‘A Little Life’ speelt deze roman zich af in New York. Maar terwijl de stad voor Yanagihara slechts een decor is, is ze bij Lish de allesbepalende factor. ‘Ter voorbereiding op het volgende leven’ schotelt geen American Dream voor, maar geschop, geduw en getrek aan de randen van de maatschappij. En iets wat voor liefde kan doorgaan tussen oorlogsveteraan Skinner en de illegale Zou Lei. Tip: lees dit boek in het Engels.

5. De welwillenden – Jonathan Littell

de welwillenden978 pagina’s om op je tanden te bijten, en om je erdoorheen te sleuren. ‘De welwillenden’ is een boek dat je voortdurend wil wegleggen. Door een 40-pagina’s durende theoretische discussie over de vraag of Bergjuden echte joden zijn en uitgeroeid moeten worden, of door minutieuze beschrijvingen van executies, of doordat duizelingwekkende cijfers je in het gezicht slaan. Maar mijn conclusie blijft dezelfde: lees dit boek.

Verder heb ik:

Welke boeken hebben jullie in 2015 gesavoureerd? En welke mogen er dit jaar niet op mijn lijst ontbreken?