Vorig jaar stelde ik voor het eerst een leeslijst op. Ik besloot toen om mijn boeken wat zorgvuldiger te kiezen, zodat ik per jaar toch een paar klassiekers kan lezen. Ze prikkelen mijn interesse: wat is er met die boeken dat we ze nog steeds willen lezen?
(Of gelezen willen hebben.  Een zekere professor Winchester definieerde een klassieker als volgt: “something that everybody wants to have read and nobody wants to read.”)

Nu ik die lijst herbekijk, moet ik bekennen dat ik maar drie titels kan afstrepen. Scha en schande. Een nieuwe poging voor 2015. De menukaart:

1. Luister naar de wind / Flipperen in 1973 van Haruki Murakami

Murakami luister naar de wind flipperenUiteraard kan ik dit boek niet aan mij voorbij laten gaan. ‘De jacht op het verloren schaap’ en ‘Dans dans dans’ heb ik heel graag gelezen. Reden te meer om blij te zijn dat de ‘trilogie van de rat’ (die om een of andere mysterieuze reden uit vier boeken blijkt te bestaan) nu ook in het Nederlands compleet is!

2. Lunar Park van Bret Easton Ellis

IMG_0509Het voorbije jaar las ik ‘American Psycho’ en woonde ik ook een lezing bij van Bret Easton Ellis naar aanleiding van het filmfestival in Gent. Smaakt naar meer Ellis. En waar vind je meer Ellis dan in een roman van Ellis mét Ellis al hoofdpersoon?

3. Time’s Arrow van Martin Amis
Time’s arrow tells the story, backwards, of the life of Nazi war criminal, Doctor Tod T. Friendly. He dies and then feels markedly better, breaks up with his lovers as a prelude to seducing them and mangles his patients before he sends them home…

Intrigerend uitgangspunt. Dit boek staat al een tijdje op mijn lijst, maar ik ben er nog niet aan begonnen omdat ik bang ben dat het tijdsverloop me ontzettend in de war zal sturen. (De film ‘Memento’ moest ik twee keer zien vooraleer ik hem begreep).

4. Zelfportret van de kunstenaar als jonge man van James Joyce

zelfportret van de kunstenaar als jonge manSinds ik gezien heb dat Toon Tellegen, een van mijn grote helden, het voorwoord geschreven heeft bij Ulixes, wil ik graag iets lezen van meneer Joyce. Aan Ulixes zelf durf ik me echter nog niet wagen, dus begin ik met het meer toegankelijk ‘Zelfportret van de kunstenaar als jonge man’.
Grappig weetje over de titel: In het Engels luidt die ‘A Portrait of the Artist as a Young Man’, traditioneel vertaald als: ‘Portret van de kunstenaar als jonge man’, totdat iemand opmerkte dat ‘Portrait of the artist’ eigenlijk vertaald moet worden als ‘zelfportret’ en dat een betere vertaling zou zijn: ‘Zelfportret als jonge man’. Maar om commerciële redenen (herkenbaarheid van de titel) werd er toch voor gekozen om die ‘van de kunstenaar’ te behouden, zodat de titel nu dubbelop is.

Daarnaast zijn er ook dit jaar een aantal boeken die een tweede kans verdienen. Ik ben eraan begonnen, maar ben telkens ergens blijven steken. De uitverkorenen:

  • De welwillenden van Jonathan Littell – blijven steken op p. 89 van de 962.
    Ondertussen ben ik de kaap van 400 al gepasseerd – driewerf hoera!
  • De ontdekking van de hemel – Voor de tweede keer blijven steken rond p. 100.
  • De verwondering van Hugo Claus – blijven steken rond p. 150.
  • Sneeuw van Orham Pamuk – blijven steken rond p. 300 van de 576.

Waarom ik deze boeken wil doorlezen? Ik ben niet gestopt, omdat ze me niet intrigeerden, maar vooral omdat ze op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren. ‘Sneeuw’ is geen boek dat je leest tijdens een zonnevakantie en ‘De welwillenden’ lees je niet tijdens de examenperiode.

Verder nog het toetje:

  • Het rapport van Brodeck van Claudel – na alle aansporingen van Literasa kan ik hier echt niet meer onderuit.
  • The History of love van Nicole Krauss
  • The New York Trilogy van Paul Auster
  • The Unbearable Lightness of Being van Milan Kundera

Ontbrekende titels? Laat van jullie horen.