Na eerdere citytrips naar Praag en Boedapest, besloten mijn vriend en ik nog wat verder oostwaarts te gaan om Roemenië te ontdekken. Roemenië is (nog) geen toeristische bestemming, maar het is duidelijk dat het land daar wel aan werkt. We verbleven twee dagen in Boekarest om daarna met een huurauto naar Sinaia te trekken en dan verder naar het zuidelijk gedeelte van Transilvania om de saksische steden Brasov, Sighisoara en Sibiu (Hermannstadt) te ontdekken.
Rijkdom in een arme stad
Boekarest werd (wordt) ‘Klein Parijs’ genoemd. Aan de stad is heel goed te zien hoe rijk ze ooit geweest is, voor het communisme en voor de ingrijpende veranderingen van Ceausescu, die een deel van het historisch centrum platgooide om er zijn paleis te bouwen. Overal vind je verlaten gebouwen, elektriciteitskabels, grote reclamepanelen die aan armzalige appartementsgebouwen opgehangen zijn…
Na Boekarest vertrokken we met een huurautootje richting Sinaia, een stadje aan de voet van de zuidelijke Karpaten. Ook de autorit was een hele belevenis. De dorpen en wegen waren erg gevarieerd: arme dorpjes langs niet-geasfalteerde wegen en industriegebieden. Lange stukken rechtdoor en bergwegen (we reden over de befaamde Transfagarasan, waar er helaas een mistlaag hing). Na elke bocht kon een verrassing wachten: paard en kar, een kudde schapen, veel loslopende honden…
In Sinaia bevinden zich de moderne en overdadige buitenverblijven van de eerste Roemeense koningen Carol I en Ferdinand I: castelul Peles en Pelisor.
Ons hotel lag op enkele minuten wandelafstand van dit kasteel, maar toen we ‘s avonds besloten om nog eens te gaan kijken, werden we terug naar huis gestuurd door een bewaker. Hij wees op een plakkaatje: “Zona frecuentata de ursi (beren)! Ursul este un animal imprevizibil.” Roemenië is een van de weinige landen waar beren, wolven en lynxen nog in het wild voorkomen.
Op zoek naar Dracula
Transilvania staat bekend om zijn kastelen, beruchte kastelen, die volgens de legendes ooit bewoond werden door Vlad Tepes (Vlad de Spietser). Deze Vlad was de zoon van Vlad Dracul en stond model voor Bram Stokers Dracula. In de buurt van die burchten waren er dan ook draculasouvenirs in overvloed. Een klein overzichtje:
En daar is het westen weer
De volgende Saksische stadjes waren bijzonder indrukwekkend. Ze hebben een middeleeuws centrum, dat ontsnapt lijkt te zijn aan de greep van het communisme. De buitenstad is geïndustrialiseerd en afstandelijk, maar binnen de vestigingsmuren schuilen aangename pleinen en prachtige huisjes. Deze stadjes ademen een volledig andere sfeer uit dan Boekarest. Ze doen, zelfs in hun armoede – die hier eerder verborgen is – westers aan. Langs de wegen tussen die steden lagen kleine dorpjes verspreid. Eén van de mooiste die wij gezien hebben, is Viscri.
Roemenië is een land dat erg veel te bieden heeft. Het is geen vanzelfsprekende keuze om daar op reis te gaan, omdat het toerisme nog niet erg uitgebouwd is. Veel mensen spreken geen Engels, maar wanneer je de woorden voor ‘links’ (stanga) en ‘rechts’ (dreapta) leert, kom je al een heel eind ver. Boekarest is omwille van zijn geschiedenis een erg interessante stad, maar onvolledig om een beeld te krijgen van de Roemeense cultuur en weinig geschikt als citytrip omdat er eigenlijk relatief weinig te bezichtigen is.
Wie Roemenië wil leren kennen, trekt beter het binnenland in. Daar is er voor elke reiziger wat wils: kastelen, natuur, kerken en kloosters, kleine dorpjes en gezellige steden. En voor wie goed kijkt, zijn er wellicht ook beren.
Juli 23, 2014 at 12:14 pm
Prachtige foto reportage en wat hebben jullie veel kunnen bekijken.Zal vast een leuke reis geweest zijn.
Juli 23, 2014 at 1:15 pm
Een leuke reis was het zeker! Maar ik vond het vooral een erg interessant land. De armoede was ook nogal confronterend daar!
Juli 23, 2014 at 6:29 pm
Het oude centrum van Boekarest is wel leuk om te zien. Wat verder vooral in de hoofdstad opvalt, is de relatieve rijkdom van de inwoners. Velen lopen met hun nieuwste Smartphone rond. Bedelaars vind je er ook nog genoeg. Wat mij ten slotte opviel daar was het asociale parkeergedrag. Ik verbleef in mei vier dagen in Boekarest: http://www.mensenmeteenbeperkingaanhetwoord.be/pages/159713/Interviews_Roemeni_Romania_2014.html
Juli 24, 2014 at 8:39 am
Ziet er interessant uit….ik hou wel van die tegenstrijdigheden. Maar om dan weer met een auto op reis rond te rijden….dat is niets voor mij. Ik heb zin om nog eens naar Boedapest te gaan. Dat was me erg goed meegevallen. Of Lissabon. Dat zegt me ook wat. Of Praag 🙂 Leuke foto’s trouwens ! Vooral die met zonsonder(op)gang. Leuk verslag ook.
Juli 26, 2014 at 3:27 pm
Praag vond ik heel erg mooi, maar dat is eerder een sprookjesreis. Uiteindelijk vind ik het wel interessant om ook eens een andere kant van de wereld te zien. Ik heb door die reis naar Roemenië eens zin gekregen om verder te trekken en een écht andere cultuur te zien.
Augustus 20, 2014 at 1:06 pm
Mijn vakantie in Praag koester ik nog steeds.
Maar ook de treinreis van Amsterdam naar Praag is voor mij een mooie herinnering. Dat was voor mij een sprookjesreis door prachtige voorbij glijdende landschappen.
Vriendelijke groet,
Augustus 20, 2014 at 1:04 pm
Een oud-collega van mij gaat jaarlijks in de zomer terug naar haar geboorteland.
Zij maakt zich zorgen om de vreselijke vervuiling en milieurampen die nu plaatsvinden in dit mooie land.
Ik deel deze zorgen met haar.
Bezorgde groet,
Augustus 25, 2014 at 11:47 am
Mooie foto’s en verslag. Dit staat ook nog allemaal op mijn checklist.
September 4, 2014 at 12:05 pm
Ik zag vandaag deze lijst met muziekreferenties in het werk van Murakami en moest gelijk aan jou denken! 🙂
(Het hoort niet echt bij dit bericht, dus je mag deze reactie gerust wissen.)