Na eerdere citytrips naar Praag en Boedapest, besloten mijn vriend en ik nog wat verder oostwaarts te gaan om Roemenië te ontdekken. Roemenië is (nog) geen toeristische bestemming, maar het is duidelijk dat het land daar wel aan werkt. We verbleven twee dagen in Boekarest om daarna met een huurauto naar Sinaia te trekken en dan verder naar het zuidelijk gedeelte van Transilvania om de saksische steden Brasov, Sighisoara en Sibiu (Hermannstadt) te ontdekken.

Rijkdom in een arme stad

Boekarest werd (wordt) ‘Klein Parijs’ genoemd. Aan de stad is heel goed te zien hoe rijk ze ooit geweest is, voor het communisme en voor de ingrijpende veranderingen van Ceausescu, die een deel van het historisch centrum platgooide om er zijn paleis te bouwen. Overal vind je verlaten gebouwen, elektriciteitskabels, grote reclamepanelen die aan armzalige appartementsgebouwen opgehangen zijn…

Na Boekarest vertrokken we met een huurautootje richting Sinaia, een stadje aan de voet van de zuidelijke Karpaten. Ook de autorit was een hele belevenis. De dorpen en wegen waren erg gevarieerd: arme dorpjes langs niet-geasfalteerde wegen en industriegebieden. Lange stukken rechtdoor en bergwegen (we reden over de befaamde Transfagarasan, waar er helaas een mistlaag hing). Na elke bocht kon een verrassing wachten: paard en kar, een kudde schapen, veel loslopende honden…

Roemenië_onderweg2 Roemenië_onderweg3 Roemenië_onderweg1
Roemenië_onderweg4 Roemenië_onderweg5 Roemenië_onderweg6  Roemenië-onderweg7Roemenië_Transfagarasan

 In Sinaia bevinden zich de moderne en overdadige buitenverblijven van de eerste Roemeense koningen Carol I en Ferdinand I: castelul Peles en Pelisor.

Peles-castle1 Peles-castle2 Peles-castle3

Ons hotel lag op enkele minuten wandelafstand van dit kasteel, maar toen we ‘s avonds besloten om nog eens te gaan kijken, werden we terug naar huis gestuurd door een bewaker. Hij wees op een plakkaatje: “Zona frecuentata de ursi (beren)! Ursul este un animal imprevizibil.” Roemenië is een van de weinige landen waar beren, wolven en lynxen nog in het wild voorkomen.

Op zoek naar Dracula

Transilvania staat bekend om zijn kastelen, beruchte kastelen, die volgens de legendes ooit bewoond werden door Vlad Tepes (Vlad de Spietser). Deze Vlad was de zoon van Vlad Dracul en stond model voor Bram Stokers Dracula. In de buurt van die burchten waren er dan ook draculasouvenirs in overvloed. Een klein overzichtje:

Dracula-PoeienariDracula-Bran Dracula-Bran2 Dracula-Targoviste

En daar is het westen weer

De volgende Saksische stadjes waren bijzonder indrukwekkend. Ze hebben een middeleeuws centrum, dat ontsnapt lijkt te zijn aan de greep van het communisme. De buitenstad is geïndustrialiseerd en afstandelijk, maar binnen de vestigingsmuren schuilen aangename pleinen en prachtige huisjes. Deze stadjes ademen een volledig andere sfeer uit dan Boekarest. Ze doen, zelfs in hun armoede – die hier eerder verborgen is – westers aan. Langs de wegen tussen die steden lagen kleine dorpjes verspreid. Eén van de mooiste die wij gezien hebben, is Viscri.

Album weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergevenAlbum weergeven

Roemenië is een land dat erg veel te bieden heeft. Het is geen vanzelfsprekende keuze om daar op reis te gaan, omdat het toerisme nog niet erg uitgebouwd is. Veel mensen spreken geen Engels, maar wanneer je de woorden voor ‘links’ (stanga) en ‘rechts’ (dreapta) leert, kom je al een heel eind ver. Boekarest is omwille van zijn geschiedenis een erg interessante stad, maar onvolledig om een beeld te krijgen van de Roemeense cultuur en weinig geschikt als citytrip omdat er eigenlijk relatief weinig te bezichtigen is.

Wie Roemenië wil leren kennen, trekt beter het binnenland in. Daar is er voor elke reiziger wat wils: kastelen, natuur, kerken en kloosters, kleine dorpjes en gezellige steden. En voor wie goed kijkt, zijn er wellicht ook beren.