Norwegian Wood was mijn eerste kennismaking met Murakami. En wat voor één. Ik ervoer een coup de foudre, jongens. De dialogen, de lichtvoetigheid in combinatie met de melancholie, de sfeer, het jongensachtige, de muzikaliteit van de taal, het sentimentele. Ik wil meer.

norwegian-woodNorwegian Wood vertelt over het volwassen worden van Watanabe. Het hele verhaal start als een lange herinnering, die bij Watanabe wordt opgeroepen op het vliegtuig. Er wordt gereflecteerd over het geheugen en zijn onbetrouwbaarheid en vooral dat tweede leidt bij Watanabe tot het besluit om zijn verhaal te gaan opschrijven. Beetje bij beetje wordt zijn verleden gereconstrueerd.
Watanabe is als tiener getekend door de zelfmoord van zijn beste vriend Kizuki, net als diens vriendinnetje Naoko. Watanabe wordt verliefd op Naoko en voelt naast liefde ook een zeker verantwoordelijkheidsgevoel: hij wil Naoko beschermen tegen de buitenwereld, die beiden amper kunnen vatten. Wanneer het steeds slechter gaat met Naoko, trekt zij zich terug in een instituut om te herstellen, een groot obstakel voor hun liefde. Dan ontmoet Watanabe Midori, een onafhankelijke en sterke vrouw.

‘Je moet het leven zien als een koektrommel.’

Ik schudde een paar keer mijn hoofd en keek Midori aan. ‘Misschien ben ik dom, maar af en toe begrijp ik niet waar je het over hebt.’

‘In een koektrommel zitten allerlei koekjes en daar zitten koekjes bij waar je van houdt en koekjes waar je niet van houdt, toch? Als je eerst alle lekkere koekjes opeet, hou je alleen de koekjes over die je niet graag lust. Als ik het zwaar heb, denk ik daar altijd aan. Eerst hierdoorheen bijten, straks wordt het gemakkelijker. Het leven is een koektrommel.’

Murakami, H., Norwegian Wood. Uitgeverij Atlas 2011, p. 274

Murakami gunt de lezers van Norwegian Wood geen ronde cirkel. Later kwam ik erachter dat hij dat nergens doet. Hij laat losse eindjes ronddwarrelen en geeft je het materiaal om zelf knopen te leggen. Later begreep ik ook dat Norwegian Wood veruit zijn meest realistische roman is, en daarom een goede instapMurakami.

Benieuwd hoe een échte Murakami smaakt? Lees ‘De opwindvogelkronieken‘, ‘Kafka op het strand’ of ‘1q84’ (aanbevolen voor gevorderden).